5 dolog Portugáliáról

Portugália egyre ismertebb célpont az utazni vágyók körében, számos utazási iroda szervez oda utat, de sajnos nagyon sokan semmit nem tudnak kapcsolni ehhez a kulturálisan és földrajzilag is nagyon sokszínű országhoz. A következő posztban pótoljuk ezt a hiányosságot és megnézzük, kezdőként mit érdemes tudni Portugáliáról! 

Azulejo

Az azulejo (ejtsd: azulézsu) egész Portugáliában népszerű mázas csempe, mely arab hatásra alakult ki a 15. század környékén. Külső és belső dekoratív elemként egyaránt szolgál. Portugálián kívül Spanyolországban is elterjedt (elsősorban Andalúziában), de Latin-Amerikában is megfigyelhető. Egyik országban sem kapott azonban annyira központi szerepet, mint Portugáliában. Az 1755-ös nagy lisszaboni földrengés után megnőtt iránta az érdeklődés, Lisszabon újjáépíttetője, Marquês de Pombal előszeretettel alkalmazta városrendező elképzeléseiben. A csempék alapszíne a kék, innen ered az azulejo neve, ugyanis az azul portugálul és spanyolul is kéket jelent. Korántsem minden azulejo kék színű azonban, előfordul más színben is. Az azulejo-t eredetileg non-figuratív motívumokkal készítették, de később egyre inkább a figuratív változat terjedt el. A legnépszerűbb azulejo-k teljes történeteket mesélnek el. A csempéken található történetek a vallás, mitológia, vagy a történelem területéről származnak, vegyítve az emberi élet mindennapi jeleneteivel. A Portugáliába látogató turista szinte bárhol találkozhat ezzel az egyedi díszítőelemmel. Lisszabonban a Bairro Alto, Chiado és Alfama kerületekben a leggyakoribb, Portóban számos templomot és a főpályaudvart is azulejo díszíti. Akit érdekel az azulejo története, az feltétlenül látogassa meg Lisszabonban a Museo do Azulejo-t.   

Részletek a lisszaboni Museo do Azulejo-ból (Forrás: saját)

Azulejo a Sé katedrális mellett, Lisszabonban (Forrás: saját)
Templom Portóban azulejo-borítással (Forrás: saját)
São Bento-pályaudvar Portóban (Forrás: saját)

Fado

Ami a képzőművészetben az azulejo, az a zenében a fado (ejtsd: fádu). A fado egy melankolikus zenei műfaj, amelyet egy énekes ad elő gitárkíséretben. Eredete bizonytalan, de legvalószínűbb, hogy Lisszabon Tejo-parti kerületeiben alakult ki mór hatásra. Ez azt jelenti, hogy legkorábbi formájában már a 14.-15. században létezhetett. A fado elnevezés a latin fatum szóból származik, ami sorsot jelent – ehhez illeszkedik a műfaj tematikája is, hiszen a dalok leggyakrabban a lét kérdéseivel foglalkoznak: a szerelemmel, örömmel, bánattal, magánnyal stb. A fado kapcsolódik a más nyelvre lefordíthatatlan saudades érzéshez, ami vágyakozást, sóvárgást jelent – valami után, ami elérhetetlennek bizonyul, vagy ami elveszett. A műfaj az UNESCO világörökség része. Legismertebb képviselője Amália Rodrigues, aki olyan zenei ikon a portugálok számára, mint a franciák számára Edith Piaf. A mai énekesek közül elsősorban Mariza képviseli a műfajt. Ha valaki eredeti fado muzsikát szeretne hallgatni, az látogasson el Lisszabon Alfama negyedébe, ahol számos bárban, vendéglátó helyen ma is szerveznek fado-estéket. 

Bacalhau

A bacalhau (magyarul tőkehal) túlzás nélkül a portugálok nemzeti eledele, amelynek megszámlálhatatlan elkészítési módja létezik – állítólag annyi, hogy az év minden napján különböző fogást lehet belőle készíteni. Történészek szerint a nagy földrajzi felfedezések (Descobrimentos, 15.-16. század) időszakában került bele széles körben a portugál gasztronómiába – a portugál tengerészeknek ugyanis szükségük volt olyan élelemre, amely a hosszú hajóutakon is eltartható. A sózott bacalhau így a legfontosabb élelmiszer lett a hajózások során. A bacalhau-t ma is lógatva szárítják nagy mennyiségű só hozzáadásával, ami azt eredményezi, hogy rendkívül hosszú ideig eltartható. Néhány ismertebb fogás, amely bacalhau-ból készül: Bacalhau com natas (sütőben sült krumpli és tőkehal tejszínesen), Bacalhau à Brás (reszelt tőkehal krumplival és tojással), pastéis de bacalhau (‘tőkehalkrokett’).                    

Sózott bacalhau, ahogy az üzletekben kapható (Forrás: Wikipédia)

Pastel de Belém

Ez a tojássárgájából készült krémmel töltött és fahéjjal megszórt leveles sütemény a legismertebb portugál édesség. A mindenki által elkészíthető változata a pastel de nata, viszont eredeti pastel de Belém-t csak a Fábrica de Pastéis de Belém cukrászdában lehet kóstolni, amely Belém városrészben található. A hagyomány úgy tartja, hogy a recept a szomszédos Mosteiro dos Jerónimos (Jeromos-kolostor) szerzeteseitől származik, akik az 1800-as évek elején sütemények készítésével egészítették ki keresetüket. A recept szigorúan titkos, annyira, hogy a tulajdonoson kívül csak a főcukrászok ismerik az elkészítés módját. Mindannyian titoktartási nyilatkozatot írtak alá, és különböző biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, nehogy egy váratlan esemény miatt elvesszen a tudásuk. Mindenképpen érdemes tehát felkeresni ezt a helyet, de vigyázat, aki ki akarja próbálni az eredeti pastel de Belém-t, az hosszú sorbanállásra számítson a híres-neves cukrászda előtt.              

Pastel de Belém (Forrás: Wikipédia)

Vinho do Porto

A vinho do Porto (ejtsd: vinyu du portu, portói bor) vagy egyszerűen csak porto Portugália egyik legfontosabb exportcikke. Nevével ellentétben nem bor, hanem inkább likőrnek tekinthető, hiszen kb. 19-22%-ban tartalmaz alkoholt. Az erjedést pár nap után megállítják borpárlat hozzáadásával – ezért a portói sokkal édesebb és karakteresebb a helyi boroknál. Csak Douro tartományban (Észak-Portugália), a Douro folyó völgyében termelt szőlőből készítik, amelyet aztán Portó környékén nagy fahordókban érlelnek. Csakúgy mint a borok esetében, létezik fehér és vörös változatban: Branco, Ruby (max. 5 évig érlelt), Tawny (több, mint 5 évig érlelt). A 18. század elején alakult ki, mikor Anglia háborúban állt Franciaországgal és megfogyatkozott a francia borok exportja. Létrejöttében nagy szerepe volt brit üzletembereknek, akik kénytelenek voltak új piac után nézni, és kezdeti befektetéseik lendületet adtak a portói készítésének. A legtöbb márkanév ezért angol eredetű. Aki Portóban jár, a Douro folyón mindenképpen vegyen részt egy hajókiránduláson, amelynek állomásai különböző borospincék mellett találhatók.

Egy pohár portói (Forrás: Wikipédia)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s